Estadio do Bessa

Stejně tak, jako má Praha svoji Slavii, i v Portu má svůj domov jeden menší a méně známý klub. Boavista nikdy moc úspěchů neslavila.

Stadion leží ve čtvrti Francos a stejně, jako většina portugalských stánků, i Estadio do Bessa bylo vybudováno kvůli Euru, na které málokterý Čech vzpomíná, aniž by se mu otevírala kudla v kapse.

Z dálky vypadá spíš jako hodně nevkusný panelák, ale když přijdete blíž, tak je to pořád pravda.

Díky tomu, že jsem se během pár měsíců, kdy jsem v Portu žil, sblížil s několika domorodci, mezi kterými byl i brankář rezervního týmu Boavišty, nebylo úplně složitý dostat se k lístkům. Na Becherovku se prostě ve světě slyší.

Potkáváme se s Fabiem před stadionem, u obrovský věže, na jejíž vrchol šplhá panter maskot klubu, zrovna ve chvíli, kdy přijíždí autobusy s fanoušky Sportingu. Sektor pro hosty zaplňuje snad 5000 hlav, a to je ještě spousta dalších zelenobílých v částech stadionu určených pro domácí.

Už venku to slušně vře a je jasný, že se ultras Sportingu postarají o parádně bouřlivou kulisu.

Když vstupuju na stadion, probíhá nejvážnější prohlídka, kterou jsem na všech stadionech v Portugalsku zažil a sekuriťák na mě dokonce i sahá! Potom nahmatá čepici v kapse mojí bundy.

Následuje rozhovor, kdo svojí naprosto plynulou a bezchybnou portugalštinou vysvětluju co že si tam

Estadio do Bessa


  • Rok výstavby: 2003
  • Kapacita: 28 263
  • Cena lístku: 20€ nebo lahev Becherovky

nesu. Když se mně ta gorila zeptá, jestli je čepice v barvách Boavisty, odpovídám, že je bohužel zeleno-bílá. Odmítá mně pustit dál.

Dlouho naléhám a slibuji, že celou dobu zůstane schovaná, až se nakonec smiluje.

Tribuny jsou šíleně blízko hřišti. Stadion působí velkým dojmem s zároveň je příjemně útulnej. Škoda jenom, že si domácí fanoušci moc nepotrpí na to chodit ve větším počtu.

Při nástupu hráčů se rozpoutá peklo a fans Sportingu spustí parádní pyro show. Prvních 10 minut sice není vůbec nic vidět, ale my tu stejně nejsme kvůli fotbalu. Hosté celý zápas na tribuně předvádí perfektní výkon a nakonec odváží taky tři body za výhru na hřišti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *