Estadio National

Letos uplynulo přesně 50 let od momentu, kdy se pár chlapců z Glasgow stalo přes noc z neznámých jmen legendami, jejichž jména si lidé pamatují do dnes.

To vše díky vítězství v tehdejším Poháru Mistrů Evropských Zemí, dnešní Ligy Mistrů.

Na cestě do finále Celtic přešel přes pražskou Duklu, kterou zdolal v celkovém poměru 3:1. Z Národního stadionu v Lisabonu se stala doslova Mekka, která je cílem návštěvy snad každého fanouška Celticu.

Stadion je docela daleko od centra Lisabonu, takže mi chůzí zabralo asi 3 hodiny, než jsem se k němu vůbec dostal.

Čím víc a víc jsem se blížil, pocity nadšení ve mně sílily. Tak moc jsem se nemohl dočkat, že po prvním zahlídnutí obrysů tribun, jsem posledních pár stovek metrů běžel. Možná, kdybych místo toho trochu víc přemýšlel, mohlo by mě napadnout, že stadion může být třeba oplocenej a brána zavřená.

Nedalo se nic dělat, nepřijel jsem sem jen proto, abych viděl stadion skrz mžíže brány zvenku. Začal jsem hledat řešení. Byl bych schopen udělat cokoliv, dokonce snad přejít na odvrácenou stranu a porušit zákony.

Našel jsem boční uličku mezi menšími rodinnými domky, kterou jsem se chtěl vplížit dovnitř. Doufal jsem, že vše proběhne tak, že si nikdo ničeho ani nevšimne. Bohužel jsem su vybral zrovna uličku, kde sídlí securiťák prohlížející si kamery na svém počítači.

V duchu už jsem se loučil s myšlenkou že bych se snad dostal dovnitř. V tu chvíli na mě security pán mává a volá, abych šel za ním. Všimne si mého dresu a zeptá se, jestli fandím Celticu. Potom mi otevírá bránu, ukazuje mi pamětní desku a dělá mi fotku. Následně odchází a nechává mi celý stadion pro sebe. Duch místa působí a já na vlastní oči vidím jak Stevie Chalmers doklepává míč do branky, čím obrací skóre zápasu ve prospěch zelenobílých a následně společně s několika tisíci fanoušků cestujících ze Skotska slavíme vítězství přímo na ploše. Já na trávník nakonec nevbíhám, protože jsem to slíbil pánovi ze securitky. Po dlouhé době se nakonec donutím odejít. Pouť do Mekky jsem vykonal, takže si můžu odškrtnout další položku na imaginárním seznamu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *