Estádio Municipal de Braga

K Braze se váže příběh, který přímo souvisí s tímto blogem. Právě tady se totiž celá myšlenka narodila.

06:42 - Poslední panák a opouštím párty.

08:25 - Budím se a vstávám, abych se sešel s několika kamarády, s nimiž jsem včera domluvil výlet do přírodního parku nedaleko Porta.

08:30 - Jsem na místě, na němž se máme střetnout.

09:00 - V půjčovně aut se vyskytly problémy. Dozvídám se, že bude odjezd o něco opožděn. Čekám v parku, náhodou potkávám známou tvář ze včerejška. Neznám jeho jméno, jen vím, že je Polák a že jsme se ve vrcholném stádiu opilosti včera potkali.

10:10 - Řidiči s autem pořád nikde. Vyrážíme se známou tváří s neznámým jménem na pivko. Na spravení se po náročné noci neexistuje nic lepšího.

10:23 - Konverzace se stáčí k fotbalu.

10:25 - Dostávám chuť na fotbálek.

10:26 - Polák s neznámým jménem dostává chuť na fotbálek. Otevírám livesport. Kontroluji program portugalské ligy na dnešní den.

10:49 - Dopíjíme druhé pivo a vyrážíme na vlak.

11:36 - Sedíme ve vlaku směřujícím z Porta do Bragy. Rozebíráme včerejší eskapády.

11:38 - Do hovoru se s vtipnou poznámkou vloží zhruba padesátiletý Brit.

11:40 - Ukazuje se, že Brit je Angličan a rovněž míří na fotbálek do Bragy.

11:41 - Všichni se navzájem představujeme. Po pár vteřinách si nepamatuju ani jedno jméno.

11:43 - Já a dva muži s neznámými jmény pokračujeme v hovorech o fotbale.

11:46 - Brit každý víkend vyráží na fotbálky nejen v Evropě, ale po celém světě. Fandí Readingu, který viděl na 156 různých stadionech. Masakr.

12:40 - Vlak přijíždí do Bragy.

12:42 - Rozmýšlíme se mezi prohlídkou města a sednutím na pivo.

12:45 - Sedáme na pivo.

Estádio Municipal de Braga


  • Rok výstavby: 2003
  • Kapacita: 30 286
  • Cena lístku: 15
  • Prohlídka stadionu: 6€

14:26 - Po několika kouskách Super Bocku (nejlepší portugalské pivo = jednooký král mezi slepými) se vydáváme směrem ke stadionu. Braga má hezké centrum, které je ale strašně maličké. Jdeme jen pár minut a cítím se jako na vesnici.

14:50 - Jsme jen pár set metrů před stadionem, když před námi staví auto. Spolujezdec vytáhne ruku ze staženého okýnka a podává nám 3 lístky na dnešní zápas. Znovu se potvrzuje má teorie o tom, že opilci mají vždycky štěstí.

14:58 - Dostáváme se před stadion. Ten tvoří v podstatě dvě obří tribuny stojící naproti sobě a již z dálky působí neuvěřitelně mohutným dojmem.

15:03 - Procházíme bránou do stadionu. Jelikož jsou naše místa na protilehlé tribuně vstupujeme do podzemí a procházíme pod hrací plochou, kde se zároveň nachází velké parkoviště.

15:05 - Nacházíme se pod druhou tribunou, jejíž zadní část tvoří skála. Připadám si jako v jeskyni.

15:07 - Vystupujeme z vnitřní části tribuny. Vstup na ochoz je hned u hřiště. Miluju tu typickou vůni čerstvě posekaného a pokropeného trávníku.

15:30 - Stadion se pomalu začíná plnit. Velmi vtipný mi přijde hlavně způsob, kterým se rozcvičují rozhodčí, kteří jsou na svých místech přesně jako během zápasu, pobíhají mezi rozcvičujícími se hráči a řídí imaginární zápas. Takže ještě než samotný zápas začne můžete vidět jak několik offsidů, zákeřný faul na polovině hřiště nebo nepřehlednou situaci ve vápně. Už tak dost komické postavy se díky této scéně stávají ještě vtipnějšími.

15:55 - Celkem slušně zazpívaná hymna domácími fanoušky. Hosté mají vyhrazené celé horní patro protilehlé tribuny. Přijelo jich zhruba 70.

16:00 - Zápas začíná.

17:45 - Zápas končí. Ačkoliv přišlo něco kolem 10.000 fanoušků, atmosféra během zápasu byla celkem solidní. Díky skále za jednou z branek a blízkosti tribun ke hřišti se zvuk na stadionu hezky rozléhá. O atmosféru se starala především skupinka čítající asi 300 hlav. Zbytek stadionu se docela sympaticky pravidelně  přidával.

17:55 - Opouštíme stadion a míříme k vlaku.

20:30 - Jsme zpět v Portu. Loučím se s Britem s neznámým jménem a zjišťuji jméno Poláka.

V případě, že někdy při návštěvě nějakého stadionu narazíte na staršího Angličana z Readingu, zeptejte se ho na jeho jméno. Pokud jeho jméno nezachytíte, zeptejte se znovu. Potom mu prosím vyřiďte můj pozdrav a poděkování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *